Impeachment
27 september 2019 Een land waar het parlement voorbereidingen treft om de zittende president te verwijderen heeft veel problemen. Vaak zien we dat terug in de koers van de munt. Politieke onzekerheid zorgt voor terughoudendheid bij buitenlandse investeerders waardoor men geen investeringen pleegt in de lokale valuta en derhalve de vraag minder is. Maar deze “regel” geldt niet voor de… Lees verder »
Politieke bemoeinis
13 september 2019 Toen vorig jaar december er geruchten waren dat president Trump overwoog om centrale bank (FED) voorzitter Powell te ontslaan was er een enorme onrust op de markten. Afgelopen week noemde Trump, die overigens niet in staat is om Powell te ontslaan, de bestuurders van de FED allemaal leeghoofden. Het bericht had geen invloed op de markten. Wederom… Lees verder »
Beste obligatiemaand
30 augustus 2019 De maand augustus 2019 is een van de beste maanden geworden voor obligatiebeleggers. In alle rentemarkten zijn de rendementen verder gedaald. Stond de Duitse 10-jarige rente eind juli nog op –0,436%, vandaag is het rendement –0,7%. De Griekse rente is in dezelfde tijdsperiode gedaald van 2,045% naar 1,56% en de Italiaanse van 1,57% naar 0,99%. De Amerikaanse… Lees verder »
Meer renteverlagingen
26 juli 2019 De kans dat de komende maanden er weer renteverlagingen komen is groot. Niet alleen in Europa of de Verenigde Staten maar ook in de rest van de wereld. En soms zijn ze ook fors. De Turkse Centrale Bank verlaagde de rente van 24% naar 19,75%. De 4,25% verlaging was veel meer dan de 2,5% die analisten hadden… Lees verder »
Succes van de ECB
12 juli 2019 Zeven jaar geleden toen ECB president de legendarische woorden sprak “Whatever it takes”, stond de Griekse rente 24% voor 10-jarige leningen. Afgelopen week nog maar 2,275%. Het rendement stond zelfs even lager dan de vergelijkbare rente in de Verenigde Staten. Het behoeft geen nadere uitleg dat investeren in de zomer van 2012 in Griekse leningen met de… Lees verder »
Gevaarlijke beleggingsfondsen
28 juni 2019 Er is altijd een concurrentie geweest tussen aandelen- en obligatiehandelaren. De laatste troefden hun collega’s af met de uitspraak “bij ons stijgt altijd iets”. Inderdaad als de koersen van obligaties dalen dan stijgt de rente. Maar als de rente daalt stijgen de koersen van obligaties. Daarnaast hebben de obligatiehandelaren nog een voordeel. Het komt namelijk altijd goed.… Lees verder »
Steeds lagere rente
14 juni 2019 De Duitse overheid heeft afgelopen week € 22 mrd aan leningen uitgegeven. Het rentepercentage was 0,24% negatief. Geld lenen en nog wat erop toekrijgen blijft vreemd. De lening had een zogenaamd bidrate van 1,6. Dat betekent dat er in totaal voor meer dan € 35 mrd was ingeschreven door beleggers. Dat was overigens de laagste bidrate sinds… Lees verder »
Alleen nog Italië?
31 mei 2019 Er is een kans van 80% dat de FED dit jaar de rente verlaagt. En een kans van 40% dat dit zelfs tweemaal zal gebeuren. En dat terwijl de Amerikaanse economie sterk groeit. De groei over het eerste kwartaal 2019 was, zo bleek gisteren, 3,1%. Iets lager dan de eerder gepubliceerde 3,2% maar hoger dan de 3,0%… Lees verder »
Handeloorlog
17 mei 2019 Sinds twee weken is de handelsoorlog weer op de voorkant van de (financiële) kranten. Dat zorgt voor nerveuze beleggers en de beweeglijkheid op de markten neemt toe. Althans op de aandelenmarkten. Want kijken we naar de rente- en valutamarkten dan is er nauwelijks sprake van nervositeit. En dat terwijl juist een handelsoorlog van invloed zou moeten zijn… Lees verder »
Politieke FED?
3 mei 2019 Ondanks de druk van president Trump wijkt de FED niet af van het ingeslagen pad. Speculaties dat dit jaar wellicht de rente zal worden verlaagd wijst het stelsel van centrale banken van de hand. Terecht, als we naar de economische cijfers kijken. Een week geleden bleek de Amerikaanse economie sterker te groeien dan economen hadden verwacht. En… Lees verder »
Volatiliteit
19 april 2019 Volatiliteit oftewel beweeglijkheid is een begrip in de financiële wereld. Jarenlang waren valuta’s het meest beweeglijk gevolgd door aandelen. Obligaties waren wat minder volatiel. Anno 2019 is dat wel anders. De volatiliteit van de dollar/yen is op een historisch laagterecord. Ook de bekende indicator voor aandelen, de VIX, is op een relatief laag niveau. Ook de beweeglijkheid… Lees verder »
Alleen beleggen in afzonderlijke titel
8 april 2019 De eerste week van april kenmerkte zich door een forse rentestijging. Sloot maart nog af op een niveau van 0,129% voor 10-jarige leningen, na vier dagen is het rendement gestegen met bijna 50%. Slot donderdag was 0,189% en vrijdagmiddag werd er gehandeld op 0,20%Natuurlijk moet de stijging van de afgelopen dagen in het kader worden geplaatst van… Lees verder »
Negatieve rente
22 maart 2019 Nog geen half jaar geleden ging de Amerikaanse centrale bank, de FED, ervanuit dat zij dit jaar twee keer met een verhoging zou komen. Na de vergadering van afgelopen woensdag is dat veranderd. Jay Powell, de voorzitter van de FED, denkt niet dat dit jaar de rente wordt verhoogd. Dit voor het eerst sinds 2014. In 2020… Lees verder »
Omslag ECB
11 maart 2019 Ook de ECB is nu duidelijk om. Gisteren kondigde men aan om het middel van de TLTRO weer van stal te halen. Banken kunnen tegen een lage rente geld lenen bij de ECB. TLTRO staat voor Targeted Long Term Refinancing Operations en werd enkele jaren geleden al ingevoerd om de kwakkelende economie van Europa te helpen. De… Lees verder »
4% in Euro’s
Een rendement van meer dan 4% voor de komende 20 jaar in euro. Gezien de huidige rentestanden in de Eurozone zullen veel beleggers dat aantrekkelijk vinden. Bovendien is het ook een staatslening van de voorzitter van de Europese Unie Roemenië. En dat laatste gegeven zal ervoor zorgen dat slechts enkele beleggers er enthousiast op zullen reageren. Het debiteurenrisico is immers… Lees verder »
Amerikaanse dollar nog altijd aantrekkelijk
8 februari 2019 Niet alleen de Amerikaanse centrale bank is “om”. Ook de Bank of England past haar beleid aan. Slecht nieuws derhalve voor diegene die hogere rentes de komende jaren verwachtten. Bank of England (BOE) voorzitter Mark Carney stelde gisteren dat het beleidscomité voorlopig de rente niet zal verhogen. De redenen hiervoor zijn duidelijk. De uitkomst van Brexit is… Lees verder »
High Yield tot rust gekomen
28 januari 2019 De obligatiemarkten hebben in de afgelopen weken spectaculaire ontwikkelingen doorgemaakt. Sommigen dachten dat we weer in een kredietcrisis terecht waren gekomen. Dat werd gebaseerd op de uitstroom van geld uit de beleggingsfondsen die vooral beleggen in junkbonds. Obligaties waar er twijfel is of de leningen worden afgelost. In ruil voor deze onzekerheid ontvangen beleggers een hoge rentevergoeding.… Lees verder »
Vooruitzichten 2019 Obligaties
11 januari 2019 In de bekende staatjes staat dat het jaar goed was voor de Duitse staatsleningen. Een rendement van 2,3%. Een vertekend beeld want het rendement was in 2017 –1,5%. Derhalve over twee jaar een rendement van 0,8%. Per jaar 0,4%. Er valt daarom weinig rendement te behalen in deze beleggingscategorie. De rendementen komen door de koersbeweging. En daar… Lees verder »
Vooruitzichten 2019 Valuta
10 januari 2019 De voorspelling vorig jaar dat de Amerikaanse dollar sterker zou worden was terecht. Nu was het ook niet de moeilijkste want in het jaar daarvoor was de munt verder verzwakt. Met een aantal renteverhogingen moest de munt wel stijgen. De renteverhogingen hebben we gekregen in de Verenigde Staten. Ook voor het komend jaar geeft de Amerikaanse centrale… Lees verder »
Vooruitzichten 2019 Wereldeconomie
9 januari 2019 De wereldeconomie zal in 2019 minder sterk groeien dan in het afgelopen jaar. ABN AMRO verwacht dat de groei uitkomt op 3,5%. Dat tegen een 3,8% groei over 2018. De belangrijkste oorzaak is de afzwakkende groei in China. De groei hier zal afzwakken van 6,7% naar 6,3%. In de Verenigde staten zal de teruggang zijn van 3%… Lees verder »
De draai van de FED
30 november 2018 Wat een verschil een paar weken kunnen maken. Begin oktober vond de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) nog dat het rentebeleid ver van neutraal was. Afgelopen week stelde Jerome Powell echter dat het beleid nu dichtbij neutraal was. Als we kijken naar de markten is dit een duidelijk verschil. Dit is af te lezen aan… Lees verder »
BBB leningen gevraagd
16 november 2018 De risico’s voor obligaties worden steeds groter. En dat geldt niet alleen voor het renterisico. Vooral het debiteurenrisico is de afgelopen tijd toegenomen. Voorbeelden te over. De een wellicht wat minder spectaculair dan andere. Nyrstar, een Belgische mijnbouwmaatschappij van zink en lood, gaat gebukt onder de schuldenlast. De 8,5% lening die tot 15 september volgend jaar loopt… Lees verder »
De Spread
5 november 2018 Terwijl president Trump nauwlettend de Dow Jones volgt, houdt de Italiaanse premier Conte “de spread” in de gaten. Zelfs op zijn mobiele telefoon tijdens vergaderingen. De spread (of renteverschil) is een van de belangrijkste indicatoren in de rentewereld. Deze wordt op twee manieren gebruikt. Ten eerste als het verschil tussen de verschillende looptijden van een en dezelfde… Lees verder »
Europa verhoogt niet snel
19 oktober 2018 De centrale banken sorteren duidelijk voor op de renteverhoging. Uit de notulen van woensdag geeft de centrale bank in de VS (FED) aan “modestly restrictive” tel zijn. Oftewel gematigde verhogingen. De 10-jaars rente reageerde daar direct op en het rendement steeg naar de 3,20%. Ook de 2-jaars rente steeg en staat nu op het hoogste niveau in… Lees verder »
Yieldspread
5 oktober 2018 Niet alleen op de aandelenbeurzen in de VS worden records gebroken dat is ook het geval voor obligaties. De rente voor 10-jarige leningen kwam op het hoogste niveau sinds zeven jaar. De 2-jarige rente kwam zelfs op het hoogste niveau in tien jaar. De stijging van het rendement en dus daling van de koersen werd met name… Lees verder »
Rente (weer) boven de 3%
De voorspelling van het jaar kwam deze week (weer) uit. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening was meer dan 3%. “Weer” omdat we vier maanden geleden ook op dit niveau stonden. Daarna daalde de rente weer snel naar 2,7% om de hele zomer rond een niveau tussen de 2,8% en 2,9% te fluctueren. De afgelopen dagen staat er weer… Lees verder »
Zuid Afrika
11 september 2018 De onrust op de markten duurt voort. Forse koersdalingen worden afgewisseld met krachtige herstelbewegingen. Dergelijke onrust biedt echter altijd kansen. De vorige keer besproken Italiaanse staatsleningen is een voorbeeld daarvan. De 10-jarige rente kwam zelfs op 3,20% terecht een week geleden. Inmiddels is deze weer gedaald naar 2,85%. Dat op basis van uitspraken van de Italiaanse regering,… Lees verder »
Italië
24 augustus 2018 Het verhaal op de rente en valutamarkten was natuurlijk de koersval van de Turkse lira. Het laat zien dat een politieke invloed op een valuta vaak negatief is. Want een van de grootste problemen van de Turkse munt is dat in naam de centrale bank onafhankelijk is, maar in praktijk het toch anders uitpakt. Hierdoor is de… Lees verder »
Kabel
20 juli 2018 Ik ben niet te benijden” dat riep Ruud Gullit na weer een nederlaag als trainer van Feyenoord. Maar als er een politiek leider niet te benijden is, is het wel de premier van het Verenigd Koninkrijk. Theresa May was in principe tegen Brexit. Maar doordat de uitslag van het referendum anders was, kwam zij uiteindelijk als premier… Lees verder »
Centrale banken
20 juni 2018 De centrale banken wereldwijd gaan allemaal hun eigen weg. Dat mag niet als een verrassing worden gezien want monetaire politiek moet per definitie voorspelbaar zijn. Het vooraf communiceren met de markten over de te nemen stappen zorgt voor weinig verrassingen. Want als een ding niet moet gebeuren is dat een aankondiging van een centrale bank de markten… Lees verder »
Obligatiebeleggers hebben het zwaar
5 juni 2018 Beleggen in obligaties blijft een hele uitdaging. Het probleem blijft dat rendementen totaal niet in verhouding staan tot het risico dat er altijd bij is. Als de Italiaanse rente nu de afgelopen dagen was opgelopen naar 4% of meer dan was het wellicht simpel. Immers 10 jaar lang 4% ontvangen is 40%. Dan mogen Italiaanse leningen nog… Lees verder »
Onrust op de markten
22 mei 2018 De rente- en valutamarkten zijn de afgelopen tijd volop in beweging. De dollar is aan het stijgen en de rente op 10-jarige leningen kwam op 3,10%. In Europa lopen de rendementen voor Italiaanse leningen op en wereldwijd vindt er een enorme afstraffing plaats in diverse opkomende markten waarvan die in Argentinië en Turkije wel het meest in… Lees verder »
Rente en Handelsoorlog
9 april 2018 Voor obligatiebeleggers heeft de mogelijke handelsoorlog wel een voordeel. De rente op obligaties is aan het dalen. Dat in tegenstelling tot de rampverhalen. Een van de grootste bezitters van Amerikaanse overheidsschuld is namelijk China. En volgens sommige strategen zou de Chinese overheid als vergeldingsmaatregel opdracht geven om deze leningen te verkopen. Dat zorgt voor lagere koersen en… Lees verder »
FED Optimistisch
23 maart 2018 De renteverhoging deze week van de Amerikaanse centrale bank (FED) was goed ingeprijsd door de markt zoals dat zo mooi heet. Rentemarkten bewogen nauwelijks. Men zou mogen zeggen goed werk van de FED want als een ding niet moet gebeuren dan is het dat een centrale bank verrassingen voor de markt heeft. Dat is immers in niemands… Lees verder »
Woordenkunstenaar
9 maart 2018 Master of Words” dat was de algemene opinie over de persconferentie van Mario Draghi. De woorden van de voorzitter van de Europese centrale bank worden op een goudschaaltje gewogen. Zelfs het NOS journaal ging op bezoek bij handelaren om eens vast te leggen hoe deze op elke woord reageren. Iets waar wij als fundamentele analisten wat minder… Lees verder »
Obligaties volatiel
9 februari 2018 Terwijl de aandelenmarkten enorme volatiliteit lieten zien zagen we niet het traditionele vluchtgedrag van beleggers in veilige obligaties. Ook deze beleggingen fluctueren fors. Het is opvallend dat als aandelenmarkten fors bewegen de nieuwsmedia daar veel aandacht aan geven. Echter als dat in de obligatiemarkten gebeurt is er weinig tot geen belangstelling. En juist in de laatste… Lees verder »
Griekse rente lager dan de VS?
29 januari 2018 “Zijn woorden zijn verkeerd uitgelegd”. Hiermee reageerde president Trump op de woorden van zijn minister van Financiën Steven Mnuchin. Die stelde dat een lagere dollar goed is voor de VS. Inderdaad klopt het dat een economie kan groeien als de munt lager is. De exportindustrie profiteert hier sterk van. En dat kan een economie doen groeien. Gevolg… Lees verder »
Stijgende rente
12 januari 2018 De rente gaat stijgen. Voor de financiële media is dit het belangrijkste bericht deze week. Snel kan de rente op de 10-jarige leningen in de Verenigde Staten stijgen van de huidige 2,5% naar 3%. De 3% voorspelling is, zoals een commentator op CNBC verzuchtte, de afgelopen jaren al heel vaak voorspeld. Vier jaar geleden stond het… Lees verder »
700 jaar inflatie
27 november 2017 Dat de rente in de Verenigde Staten dit jaar wordt verhoogd staat nu wel vast. Maar uninamiteit is er duidelijk nog niet. Een aantal analisten maakt zich zorgen over de inflatie. En dan vooral omdat de inflatie niet stijgt. Dit terwijl volgens de gangbare economische logica dit wel moet gebeuren. De economie groeit immers en er is… Lees verder »
High Yield
13 november 2017 De afgelopen week kwam de rente voor 10-jarige Portugese leningen onder de 2% terecht. Tegelijkertijd daalde de rente voor 10-jarige leningen in Griekenland onder de 5%. Vijf jaar geleden rendeerde een Griekse staatslening nog 18% en Portugese leningen 9%. En het lijkt erop de beide rendementen nog verder kunnen dalen. Dat ondanks het gegeven dat analisten verwachten… Lees verder »
Nog blijven kopen
30 oktober 2017 Nog negen maanden lang zal de Europese centrale bank obligaties opkopen. Niet meer € 60 mrd per jaar maar de helft. De obligatiemarkten reageerden enthousiast. Dat mag vreemd lijken, want zou het niet logischer zijn geweest als de rente zou gaan stijgen en de koersen van obligaties zouden dalen als de grote opkoper besluit om minder te… Lees verder »
Yellen niet volgende FED voorzitter
13 oktober 2017 Of Janet Yellen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de FED van de president van de Verenigde Staten is twijfelachtig. Volgens de wedkantoren is de kans 10%. Meer kans maken Kewin Warsh en Jerome Powell. Volgens de wedkantoren hebben beiden een kans van 30%. Gary Cohn, lange tijd gezien als de opvolger, is uit de gratie… Lees verder »
Opkomende markten
29 september 2017 Het is duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank (FED) dit jaar nogmaals de rente wil verhogen. Dat is goed voor de Amerikaanse dollar en slecht voor andere valuta’s. En dan met name voor de valuta’s van de opkomende markten. De Mexicaanse peso daalde met 0,8% en de Braziliaanse real 0,7%. Van de Zuid-Afrikaanse rand ging er 1,3%… Lees verder »
Centrale banken niet de oorzaak lage rente
13 september 2017 De lage rente is de schuld van de Centrale banken. Zo is de algemene opinie. Natuurlijk kopen zij leningen. Maar de echte oorzaak van de lage rente ligt ergens anders. Zoals vaker blijft een beeld oproepen, dat gemakkelijk te verklaren is, voor een probleem hangen. Van enige nuance is vaak geen sprake. Dus is de lage rente… Lees verder »
Tesla aantrekkelijk voor dollarbeleggers
31 augustus 2017 De 8-jarige lening van Tesla werd zwaar overtekend. De producent van elektrische auto’s wist $ 2 mld op te halen tegen een rentepercentage van 5,3%. Echter de afgelopen dagen daalde de koers naar 98%. Dat terwijl de rente op de Amerikaanse obligatiemarkt aan het dalen was. Derhalve de spread loopt op. Nu is dat ook wel nodig… Lees verder »
Obligatiebeleggers slachtoffer
18 augustus 2017 Tien jaar na de kredietcrisis is het wel duidelijk wie de grootste slachtoffers zijn: de obligatiebeleggers, al lijkt dat vreemd want obligaties hebben het nog nooit zo goed gedaan. De 4% Nederland 2005-2037 stond begin augustus 2007 op een koers van 91% waarmee het effectief rendement rond de 4,3% was. Inmiddels staat deze lening nu op 154%.… Lees verder »
ECB bespeelt de markten
5 juli 2017 Nog geen dag na de uitspraken van ECB voorzitter Mario Draghi moesten de ECB officials melden dat “de markten” zijn uitspraken verkeerd hadden begrepen. Opmerkelijk, want het signaal dat de ECB hiermee afgeeft is dat men heel goed beziet hoe markten reageren. En probeert dat dan uiteindelijk ook te sturen. De markten reageerden op de uitspraak van… Lees verder »
Rente lang niet normaal
23 juni 2017 “Eindelijk” zo verzuchtte Hans-Jörg Naumer van Allianz na de renteverhoging van de FED. En op het slot stelt hij Ceterum censeo, The time for normalisation of monetary policy has come. Hij verwoordt daarmee de gedachte die onder veel strategen heerst. Het gedrag van de FED en later van de Bank of Japan en Europese Centrale Bank heeft… Lees verder »
Pond
9 juni 2017 Dat deze publicatie wat later in de week komt lijkt logisch want gisteren was het Super Thursday. En daar hoorden onder andere de Britse verkiezingen bij. Het behoort wellicht bij het gokgedrag van de Britten. Want het uitschrijven van de verkiezingen in mei was een gok van premier May. Net als het referendum van vorig… Lees verder »
Europese bedrijfsleningen
12 mei 2017 Het toegenomen optimisme over de groei van de wereldeconomie heeft ervoor gezorgd dat de rente op 10-jarige leningen is gestegen. Toch zijn er markten die nog historisch lage rendementen laten zien. De rente op 10-jarige Duitse staatsleningen stond een jaar geleden op 0,14%. Nu is dat 0,42%. Een stijging van 200%. Toegegeven, in absolute cijfers is het… Lees verder »
Aantrekkelijke Euroleningen
28 april 2017 Nu het bijna zeker is dat Emmanuel Macron de nieuwe Franse president gaat worden is Europa weer een aantrekkelijke valutaregio om in te beleggen. Bijna zeker, want er moet nog een week worden gewacht voordat de Fransen definitief kiezen. De peilingen indiceren dat hij 60% van de stemmen zal gaan krijgen. En de tegenkandidaat Marine Le Pen… Lees verder »
Zuid-Afrika
13 april 2017 “Currency manipulator” zo werd China genoemd door de huidige president van de Verenigde Staten. Maar inmiddels is het niet China maar Trump die valuta’s manipuleert. Zijn uitspraak dat de Amerikaanse dollar te hoog was (dat natuurlijk kwam door zijn uitstekende beleid) zorgde er gisteravond voor dat de munt in korte tijd ten opzichte van euro een halve… Lees verder »
Argentinië
28 maart 2017 Het bezoek van de Argentijnse president aan Nederland was een aanleiding voor diverse analisten om hun licht te laten schijnen over een land dat een discutabele naam heeft in de financiële wereld. Argentinië is namelijk een van de landen die het vaakst haar geldleners niet heeft afbetaald. Sinds 1800 is dit acht keer gebeurd. De laatste keer… Lees verder »
Rust aan het Rentefront
16 maart 2017 Men zou kunnen stellen dat het volgen van de Amerikaanse centrale bank (FED) voor de rest van het jaar gemakkelijk is. Er is nu een renteverhoging en er komen er twee nog voor de rest van 2017. Dat valt immers op te maken uit de toelichting van de FED naar aanleiding van de renteverhoging gisteravond. Maar met… Lees verder »
Dollar stijgt niet?
28 februari 2017 Dat de dollar omhoog gaat daar zijn de meeste analisten het wel over eens. Maar erg hard gaat het nog niet. Sterker nog, na twee maanden handel dit jaar staat de munt negatief. De officiële slotkoers van De Nederlandsche Bank was op 30 december 1,0541. Het slot vorige week vrijdag was 1,0561. Een gering verlies maar duidelijk… Lees verder »
Veilig geld zoekt
17 Feburari 2017 Eind 2016 hadden Nederlanders voor in totaal € 340 miljard aan spaargeld. Dat was € 5,3 mld meer dan het jaar daarvoor. Hiervan was € 1,8 aan nieuw spaargeld en € 3,5 mld aan rente. Een eenvoudig sommetje leert dat op dit spaargeld 1% rendement werd gemaakt. Sparen heeft dus alle kenmerken van een bubbel. Ondanks… Lees verder »
Record nieuwe obligaties
31 januari 2017 Wellicht dankzij de stijgende rente is januari een van de drukste geweest op het gebied van nieuwe obligatieleningen. Voor $ 146 mld werd er geëmitteerd. Het hoogste niveau ooit. Dat bedrag geldt overigens alleen voor de Verenigde Staten en heeft betrekking op investment grade leningen. Blijkbaar willen bedrijven nu nog gebruik maken van de lage rente omdat… Lees verder »
Politieke inmenging
19 januari 2017 Saai is het nooit in de rente- en valutamarkten. Het Britse pond bereikte begin van de week het laagste niveau in 31 jaar. Een dag later steeg de munt het sterkst sinds 2008. Deze forse bewegingen worden veroorzaakt door de onzekerheid rondom Brexit. Althans de daling naar het laagste niveau. De toespraak van Premier Theresa May zorgde… Lees verder »
2017 minder volatiel
2 januari 2017 Was 2016 lastig voor beleggers in obligaties 2017 lijkt nog moeilijker te gaan worden. De oorzaak ligt in de lage rente en als gevolg daarvan de enorme koersbewegingen. Een vuistregel in de obligatiehandel is dat hoe lager de rente is hoe bewegelijker de obligatie. Een 10% lening beweegt minder sterk als een lening met een verglijkbare looptijd… Lees verder »
Mighty Dollar
Omrekenen van valuta’s is voor sommigen wat lastiger. Vandaar dat het wellicht gunstig is dat de Amerikaanse munt straks gelijk wordt verhandeld als de euro. Oftewel een koers van 1 op 1. Met een dergelijke verhouding is het makkelijk rekenen of een product in de Verenigde Staten nu duur of goedkoop is versus Europa. Dat de koers daar naartoe kan… Lees verder »
Trump en obligaties
11 november 2016 Er lijkt een overeenkomst te zijn tussen de zakenman Trump en de toekomstige president Trump. In beide gevallen verliezen de obligatiehouders. In zijn zakenbestaan gaf hij ruim 8 jaar geleden obligaties uit voor de bouw van Trump Towers. Dochter Ivanka kwam zelfs naar Nederland om beleggers te paaien. Helaas ging door de financiële crisis de bouw niet… Lees verder »
100% zekerheid
Voor dit jaar staat een ding vast. In december en wel op 14 december wordt de rente in de Verenigde Staten door de Amerikaanse centrale bank de FED verhoogd. Dat valt in ieder geval af te lezen uit de verklaring die de FED gisteren (2-11) uitgaf. Aangegeven werd dat men verwacht dat de inflatie de komende tijd zal gaan stijgen… Lees verder »
De angst van de obligatiebelegger
20 oktober 2016 Even ontstond vanmiddag het gevoel dat Draghi het opkoopbeleid zou gaan veranderen. De rente steeg en de euro ook. Maar Draghi kiest zijn woorden zorgvuldig. Het opkoopprogramma van obligaties heeft wel meer voor onrust gezorgd. Vorig jaar december toen het programma niet werd uitgebreid zagen we ook dat dit volatiliteit op de markten bracht. De wisselkoersverhouding tussen… Lees verder »
Brits Pond
Een daling van 6% in de koers van een valuta van een opkomend land is spectaculair. Helemaal spectaculair is het als het gaat om het Britse pond. Vanochtend, terwijl de meeste valutahandelaren lagen te slapen, gebeurde dat. Een redelijke verklaring voor deze daling is er (nog) niet. Natuurlijk gebeurde het terwijl de handel, die 24 uur per dag doorgaat, dun… Lees verder »
Centrale bankiers
23 september 2016 Het was de week van de centrale bankiers. Zowel in Japan, de Verenigde Staten als in Europa werken de centrale bankiers maar aan een ding, de geloofwaardigheid. Het is namelijk het enige instrument dat de centrale bankiers hebben. Heeft men geen geloofwaardigheid meer dan is alles verloren. Ons hele geldstelsel is hierop gebaseerd. Als de consument… Lees verder »
Even geen FED
13 september 2016 Een ding is zeker, de komende week zullen er geen uitspraken zijn van leden van de FED die een indicatie zullen geven of en wanneer de rente wordt verhoogd. Dat is in aanloop op de vergadering van de 21e september. Afspraak is dat ruim een week voor een belangrijke vergadering er een zogenaamde stille periode is. Simpel… Lees verder »
Alleen negatieve kansen?
Het aantal banen in de Amerikaanse economie blijft toenemen. Niet in een hoog tempo maar wel gestaag. Alle reden om de komende weken de rente te verhogen. Of dat echter gebeurt blijft onzeker. Want heel sterk groeit de economie ook weer niet. Beter is het om nog even te wachten zou men denken. Zeker omdat dan een verhoging van de… Lees verder »
Groei komt (een keer)
In theorie klopt de gedachtegang van de Europese Centrale Bank (ECB). Verlaag de rente zodat bedrijven kunnen investeren en daarmee de economische groei aantrekt. In de klassieke economie zijn investeringen namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van geld. Nadat de rente tot een minimum is verlaagd en ook Staatsleningen werden opgekocht waardoor rendementen negatief werden is de ECB overgegaan tot het… Lees verder »
Beleggen in Ponden
De Britten die op het vasteland dit jaar vakantie vieren zullen in het algemeen tegen Brexit hebben gestemd. Want ook zij beseften dat een vakantie duurder zou worden. Midden juni was de koersverhouding tussen de euro en het Britse pond nog 0,78. Nu koopt men met een euro meer ponden en is de verhouding 10% hoger op 0,85. Voor de… Lees verder »
Mexico
In de jacht op inkomsten uit de belegging komt ook herhaaldelijk de naam van de opkomende markten voor. Afgelopen weekeinde bleek weer dat er grote risico’s zijn. De poging van delen van het Turkse leger om de macht over te nemen zorgde voor een daling van bijna 6% van de Turkse lira. In de afgelopen twee dagen is de koers… Lees verder »
Gouden Bergen
Een negatieve rente op obligaties lijkt geen bijzonderheid meer. Als het geld maar veilig staat is denken veel beleggers. En veilig is het zeker bij de Zwitsers , maar is dat wel zo? De gedachtegang is dat Zwitserland elke crisis zal overleven. Nu de onzekerheid in de financiële wereld weer groot is koopt men Zwitserse obligaties. Immers Zwitserland, ondanks dat… Lees verder »
BREXIT
Een Brexit. Dat was duidelijk niet de verwachting van rente- en valuta- markten. Het Britse pond sterling kwam vannacht in een vrije val terecht. Stond na de sluiting van de stembureaus het niveau nog op 1,50 dollar, vrijdagochtend toen alles duidelijk en helder was hoefden de beleggers nog maar 1,33 dollar te betalen voor datzelfde pond. Een 30 jaars dieptepunt.… Lees verder »
Dollarleningen als alternatief
De verwachting over een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten verandert nu bijna dagelijks. Omdat 0,04% van de Amerikanen geen werk kregen past iedereen zijn voorspellingen aan. Een gering getal dat wellicht een maand later weer aangepast wordt. Maar omdat de centrale bank de FED “data dependent” is, is blijkbaar een zo kleine afwijking voldoende om een van de belangrijkste… Lees verder »
Meer signalen voor rentestijging
De discussie over het al of niet verhogen van de rente in de Verenigde Staten kreeg gisteravond een nieuwe impuls. Want hoewel de markt niet uitgaat van een verhoging, binnenkort denkt de FED anders. Eric Rosengren van de FED in Boston stelde dat “nu de economische indicaties steeds meer erop wijzen dat de arbeidsmarkt en de inflatie dichter bij de… Lees verder »
Inflatie
Het aantal waarschuwingen voor een rentestijging neemt bijna dagelijks toe. Vandaag volgde Credit Suisse (CS). Ze waarschuwen voor de tegenstellingen. De aandelenanalisten van deze bank wijzen vooral op de stijging van de cyclische waarden het afgelopen kwartaal. Die zouden moeten duiden op een economisch herstel. Echter gedurende dezelfde periode is het rendement op bijvoorbeeld Amerikaanse leningen gedaald. Een economische groei… Lees verder »
Lang uitlenen
De Nederlandse Staat kon deze week lenen tegen een effectief rentepercentage van 0,99%. En dat voor een lening die in 2047 gegarandeerd wordt afgelost. Het gegeven dat beleggers in 7 minuten tijd € 875 mln neerlegden geeft aan dat er wel duidelijk interesse is om zo lang “zo weinig” rente te krijgen. Er kan immers een hoop gebeuren in 31… Lees verder »
Alternatieven
Als er twijfel was over de volgende renteverhoging dan heeft Janet Yellen deze wel weggenomen. Markten gaan er nu vanuit dat de rente pas midden 2018 boven de 1% komt. In december na de verhoging ging men nog uit van 4 verhogingen dit jaar. Inmiddels is de kans dat er een verhoging komt in september nu gedaald van 59% naar… Lees verder »
Uiteindelijk lukt het
Centrale banken moeten de stabiliteit van het financiële systeem bewaken. Gezien de fluctuaties na afloop van de vergadering van de ECB lukt dat niet helemaal. In december na de vergadering zagen we een van de grootste koersstijgingen van de euro op een dag. Aandelenbeurzen daalden fors. Gisteren na de vergadering zagen we eerst een lagere euro om daarna weer van… Lees verder »
Exxonmobil leent
Aandelenuitgifte van een bedrijf is relatief een goedkopere financiering voor het bedrijf dan schuld via een obligatielening. Toch geeft Exxon Mobil een lening van $ 12 mld uit. Het doel van de lening is niet om te investeren in nieuwe productiecapaciteit. Dat doen de oliebedrijven al tijden niet meer. De lening is vooral bedoeld om het dividend te kunnen betalen.… Lees verder »
CoCo
De rente op 10 jarige Japanse leningen kwam vandaag onder de 0%. Het land met een van de grootste overheidsschulden krijgt nu dus geld toe op het creëren van meer schuld. De Japanse schuld is 230% van het Bruto National Product. En dat is al enige tijd zo. Vele verhalen werden dan ook geschreven dat Japan eigenlijk failliet is. Een… Lees verder »
Kansen in obligaties
Na de renteverhoging van afgelopen december waren de meeste economen ervan overtuigd dat er nog vier renteverhogingen zouden komen. Nog geen maand later is de stemming anders. Sommigen hebben het erover dat zelfs de december renteverhoging eigenlijk veel te snel is gekomen. De Amerikaanse economie is er nog niet aan toe en de verhoging kan een recessie veroorzaken. “Het bewijs”… Lees verder »
Rust bij Junkbonds
Een ding valt in 2016 op. De aandelenmarkten zijn dramatisch maar dat geldt niet voor de obligaties. Dat is opvallend want vooral de “junk”bond markt zou fors moeten dalen. De koersen van aandelen dalen omdat beleggers aannemen dat de dividenden zullen dalen en daarom lagere koersen zijn gerechtvaardigd. Maar als bedrijven in het algemeen het moeilijker krijgen vergoeding aan hun… Lees verder »
Beleggen in Grondstofbedrijven
In het jaar 2015 was het belangrijkste thema de daling van de prijzen voor grondstoffen. Sinds vorig jaar zomer is de prijs voor een vat olie bijna gehalveerd. De belangrijkste reden voor de daling van de grondstoffen is de lagere groei in China. Ook andere specifieke situaties wegen mee. De opheffing van sancties zal ervoor zorgen dat Iran weer volop… Lees verder »
En Nu?
Uiteindelijk toch nog in 2015 kwam een van de meest besproken renteverhogingen. De Amerikaanse centrale bank heeft de Fed Funds verhoogd van 0% tot 0,25% naar 0,25% tot 0,5%. Op het laagste niveau ooit stond de rente al vanaf december 2008. Veel is geschreven over de effecten van een dergelijke verhoging. Sommige analisten vreesden paniek op de markten. Vreemd want… Lees verder »
De Draghi krach
Een stijging van de euro die het sterkst was in zes jaar. Fors dalende obligatiekoersen. Kortom paniek op de naar altijd wordt aangenomen een van de meest liquide markten in de wereld. Als reden voor deze forse bewegingen werd over het algemeen aangegeven dat “de markten” teleurgesteld waren in het gegeven dat het opkoopbeleid niet werd vergroot. Ter herinnering dat… Lees verder »
Negatieve rente
Op dit moment hebben 10 landen in de Eurozone een tweejaars rente die eigenlijk niet kan. Namelijk negatief. Vandaag kreeg Duitsland zelfs 0,38% (negatief) op haar tweejarige leningen. Een record en dat komt omdat men vooruitloopt op de verlaging van de zogenoemde “overnight deposits”. Deze ligt nu op min 0,2% en gaat waarschijnlijk in december naar een tarief van min… Lees verder »
Renteverhoging onvermijdelijk
De kans dat de centrale bank (FED) in de Verenigde Staten de rente in december gaat verhogen is vandaag naar 85% gestegen. Basis is de gestegen werkgelegenheid. De vanmiddag bekend gemaakte werkloosheidscijfers gaven aan dat de Amerikaanse economie in oktober 271.000 nieuwe banen heeft gecreëerd. Veel meer dan de verwachtingen die rond de 170.000 lagen. Het blijft fascinerend om te… Lees verder »
Verlies op obligaties
De koersbewegingen in de staatsobligaties zijn de laatste maanden relatief stabiel. Zeker als we de forse bewegingen van eerder dit jaar in aanmerking nemen. De FTSE All Eurozone Government Bond Index (dezelfde index die ook in uw kwartaalrapportage staat) beweegt zich sinds midden juli tussen de 112 en 114. Dat is enerzijds begrijpelijk. Maar met een rente voor 10 jaar… Lees verder »
Ochtendbericht SNS 25-9-2015
Na ruim een uur praten in de University of Massachusetts over de Amerikaanse en wereldeconomie werd Yellen niet lekker van, de Bee Gees zongen het al, “…and the lights all went out in Massachusetts…”. Ze sprak in de ruim een uur over de Fed doelstellingen: maximale werkgelegenheid & prijsstabiliteit, haar conclusie, wij weten het ook niet, maar we hopen dat… Lees verder »
Geen onrust
Een week na de mededeling dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet verhoogde zijn de gevolgen op de rente en valutamarkten relatief beperkt. De rente voor de 10-jarige leningen was voor de bekendmaking 2,28%. Vanochtend was dat 2,15%. De Amerikaanse dollar noteerde 1,13 versus nu 1,12. Overigens wordt de sterkere dollar de afgelopen dagen toegeschreven aan de problemen bij… Lees verder »
Aftellen
Nog enkele uren naar het besluit van het jaar. De mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (FED), de eerste sinds negen jaar. Het is duidelijk dat de markten zich schrap zetten. Op de aandelenbeurzen is het nervositeit alom. Op het moment van schrijven is de verwachting dat de rente daadwerkelijk wordt verhoogd 30%. Relatief laag. Een aantal marktpartijen denkt… Lees verder »
Afwaardering Brazilië
Afwachten” Dat is praktisch het standaardwoord waarmee elke keer wordt afgesloten door de meeste analisten. Alle ogen zijn gericht op de 17e september. De discussie is bekend. Gaat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verhogen. Als het alleen om de Verenigde Staten gaat was het antwoord simpel. Echter de rest van de wereld is er ook nog en die… Lees verder »
Glencore
Obligaties van mijnbouw- en handelsbedrijf Glencore zijn gisteren fors in prijs gestegen. Dit als gevolg van het bericht dat de onderneming het dividend gaat schrappen. Een relatief onverwachte ingreep omdat enkele dagen eerder het bedrijf nog aangaf dat het zeker niet de uitkering aan aandeelhouders zal stop gaan zetten. Maar wellicht onder druk van de ratingverlaging heeft het bedrijf deze… Lees verder »
Delta Lloyd aantrekkelijk
Een van de sterkst gedaalde aandelen in augustus op de Nederlandse beurs is Delta Lloyd. Het aandeel verloor 41,6% van haar waarde. Ook de obligaties daalden relatief fors met 3,9%. De problemen rondom de verzekeraar zijn bekend. Weliswaar boekt men hogere winst maar om het eigen vermogen op peil te houden wordt minder dividend uitgekeerd of zelfs overgegaan tot het… Lees verder »
SNS ochtendbericht 31 augustus
Goedemorgen, Vandaag zit voor vrijwel iedereen de zomervakantie er op, alleen in Engeland plakken ze er nog een dagje aan vast; de Summer Bank Holiday. Niet zoveel bijzonder nieuws te melden, dus we kijken wat vooruit naar wat september brengen gaat. Twee belangrijke data in Europa: 20 september verkiezingen in Griekenland en een week later, 27 september verkiezingen in Catalunya,… Lees verder »
Grote problemen in Brazilië
Afgelopen week heeft ratingbureau S&P Brazilië verlaagd naar een “negative outlook”. Hierdoor liepen de CDS spreads verder op. Dit wordt in de obligatiemarkt gezien als verzekeringspremie. Hoe hoger de spreads, hoe risicovoller de leningen zijn. We zien het ook aan de ontwikkeling van de rentes. Eerder deze maand kwamen de tarieven dicht in de buurt van de 14%. De Braziliaanse… Lees verder »
Chinese devalutie
Een valutaoorlog. Die is volgens veel analisten ontketend deze week. Een slecht teken want de meeste valutaoorlogen eindigen in economische malaise. De gedachtegang is logisch. Als alle landen hun munt laten dalen zal niemand willen importeren want de kans op een lagere prijs op termijn is aanwezig. In alle landen valt de export dan stil en dus ook de economische… Lees verder »
SNS ochtendcommentaar
De verrassing van vanochtend was de devaluatie van de Chinese Yuan, met maar liefst 1.9%, dat lijkt niet extreem, maar de bandbreedte waarbinnen de centrale bank de munt wil laten bewegen is 2% en sinds 1994 heeft de koers niet zo’n uitslag laten zien binnen één dag, de piek in de grafiek ziet er dan ook imposant uit, zie bijlage.… Lees verder »
SNS ochtendbericht
Vanochtend komt de kop *CHINA CIRC APPROVES ANBANG TO BUY DUTCH INSURER REAAL N.V. door op de Bloomberg, het hing al in de lucht en nu is de lucht geklaard. Net las ik een profiel van de grote baas bij Anbang, de 49-jarige Wu Xiaohui, hij heeft goede connecties met de Chinese staat en hoge Chinese politici en militairen zijn… Lees verder »
EURO
De euro is gered. Tot op heden zijn er alleen landen die zijn toegetreden en nooit de unie hebben verlaten. Dat geeft de kracht van de munt aan. Voorlopig even rust aan het eurovalutafront. Hoe dicht Europa was bij een uittreden van Griekenland uit de monetaire unie zal de komende maanden wel blijken als we een kijkje achter de schermen… Lees verder »